ESG = Environmental, Social and Governance

Az ESG nem más, mint a Környezet, Társadalom és Irányítás összhangja és egyensúlya.

Gyakran azonosítják a fenntarthatóság és CSR (Corporate Social Responsibilty - Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás) fogalmakkal.

Az ESG vállalati kontextusban:

a fenntartható üzleti modellt hivatott elérni, vagyis, hogy egy cég, hogy tud a termékeivel és szolgáltatásaival hozzájárulni a fenntartható fejlődéshez.

Hogyan kapcsolódik a fenntarthatóság,
a CSR és az ESG?

A legnagyobb ernyő a fenntarthatóság, ami mindent magába foglal és mindent áthat. 1987-ben a Burndtland riportban az alábbiak szerint fogalmazták meg: „A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.”

Fenntarthatóság

CSR

ESG

A fenntartható fejlődésen belül helyezkedik el a CSR, ami a fenntarthatóságot köti össze a cégek működésével. Az EU Zöld könyvének meghatározása talán a legátfogóbb, amit mi is szeretünk használni:

„A CSR egy olyan koncepció, amelynek keretében a vállalatok önkéntesen szociális és környezeti szempontokat, megfontolásokat integrálnak üzleti működésükbe, és ilyen elvek fényében alakítják kapcsolataikat mindazokkal, akiket a tevékenységük érint, illetve akik kihatással vannak az üzletmenetre."

(European Comission, 2001:6)

Zöld pénzügyek

Az ESG szakmai szempontból még konkrétabb, mint a CSR. A társadalmilag felelős befektetéseket, pénzügyeket hivatott elősegíteni, így zöld pénzügyeknek is említik.

Az ESG jelentések célja, hogy a befektetők fenntarthatósági szempontból objektíven ítélhessék meg a gazdasági szervezeteket. Logikailag a fenntarthatósági szempontból jól működő vállalat hosszú távú befektetésnek a legideálisabb, mivel a működését nem veszélyezteti környezeti, társadalmi tényező.

Environment (környezet)

Social (társadalom)

Governance (vállalat vezetés/irányítás)

Az ESG mozaikszó az angol Environment (környezet), Social (társadalom), Governance (vállalat vezetés/irányítás) szavakból ered, ami meghatározza ezen befektetések szempontrendszerét.

Társadalmilag felelős pénzügyek vagy zöld pénzügyek néven is említjük.
Célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek (cégek, vállalatok, országok) tevékenységét, és így a rövidtávú, profitmaximalizáló gondolkodásmódot leváltsa az újfajta, hosszabb távú és etikus profitmaximalizálás.

Az ESG alapvetően három fő tényezőt értékel:

A vállalat okozta környezeti hatások

Társadalmi kérdések kezelése a belső és külső érdekeltekkel

Felsővezetők döntési mechanizmusai és tevékenységei

Mire vigyázz a témával kapcsolatban?

Ne csak zöldnek akarj látszani, legyél is zöld! Ne legyen Greenwashing!!! Valódi fenntartható és zöld terméket/szolgáltatást/tevékenységet említsünk meg, olyat véletlenül sem, ami valójában nem az!

Vond be a munkavállalókat, de ne kényszerítsd őket.

Felsővezetői bevonódás nélkül nem működik (3. terület – governance)

Keresd meg a cégednek a legjobb megoldást! – Nem biztos, hogy az a legjobb, ami másnak bevált.

Előadások
Workshopok
Csapatépítő programok
Előadások
Workshopok
Csapatépítő programok
Previous slide
Next slide

Miben tudunk mi segíteni?

Céges programokon keresztül segítünk a vállalat minden dolgozója számára a hétköznapi életükbe beültetni az ESG célokat.

Workshopokat, előadásokat sőt akár csapatépítő programokat is tartunk, hogy mindenki magáénak érezhesse a vállalat ESG céljait.

Érdekel?

Keress minket!

Telefonszámunk
+36 30 222 4342

Email címünk
kata@karitativcsapatepites.hu