Hogyan segítsünk jól?

Ezt a blogbejegyzést gondolat ébresztőként tesszük közzé.

Egyre több cég és magánszemély érzi úgy, hogy szeretne segíteni másoknak és jobbá tenné a világot. A jótékonyság és az önkéntesség azonban nem olyan egyszerű kérdés, mint sokan gondolják.

Számos nonprofit szervezetnél jártam és beszélgettem az ott dolgozókkal, kommunikációs igazgatókkal, elnökökkel és sokszor hangzott el, hogy ugyan segítenének a cégek és magánszemélyek, de ők szeretnék eldönteni hogy hogyan. Ez alapvetően nem probléma, de ha arra pont nincs szükség, akkor mi történik?  A szervezetek többsége mindent elfogad, mondván, hogy segítséget nem utasítanak vissza.

És mi történik a sok ruhával, plüssmackóval amivel Dunát lehet rekeszteni? Nem győzik hol tárolni. Ezért fontos, hogy mielőtt belefog bárki a jótékonykodásba, járja körbe a témát és nézzen utána, hogy mire van szüksége a szervezetnek.

Az alapítványok, nonprofit szervezetek honlapjairól lehet tájékozodni, mert sokan egyértelműen körülhatárolják, hogy mire van szükségük. Például ruha helyett gumislepedőre; játékok ajándékozása helyett, néhány szorgos kézre és festékre. Ha segítünk, akkor ne csak magunkat nyugtassuk meg, hogy tettünk valamit valaki másért, hanem ugyanakkora energia befektetéssel tényleges segítséget nyújtsunk.

Közeledik a karácsony és mindenkiben túlteng ilyenkor a segítőszándék, ami nagyszerű és rengeteg adomány érkezik minden szervezethez. Próbáljunk meg odafigyelni arra, hogy a lehető legjobban segítségünk, mind a személyes idő, mind az anyagiak megfelelő elosztásával.

Ha bármilyen kérdés felmerül, vagy szeretnél segíteni, de nem tudod hogyan, fordulj hozzánk bizalommal.

A Karitatív Csapatépítés Csapata