A menhelyi kutyák élete

Biztosan te is számtalanszor hallottál már arról, hogy a menhelyi kutyák élete rendkívül nehéz. Sokszor azonban sajnos a menhelyek körülményei még a legrosszabb elképzeléseinket is felülmúlják. A nehéz körülmények okának forrása sok mindenre visszavezethető, ilyen  például a humán erőforrás hiánya, a rendszer túlterheltsége, vagy a gazdasági nehézségek is.  Ezen állatok élete tele van nehézségekkel. Legtöbbször a menhelyeken dolgozó személyzet erőn felül teljesít azért, hogy a körülményeken javítson, gyakran a legnagyobb igyekezet ellenére is falakba ütköznek rajtuk kívül álló okokból. A menhelyeken az egyik legnagyobb gondot az állatok számára az elegendő férőhely hiánya okozza, de hasonló nagyságrendű probléma a megfelelő étkeztetés, valamint az egészségügyi ellátás is. 

A menhelyekre bekerülő állatok gyakran rendkívül szűkös körülmények között élnek. Ráadásul sok esetben a kóbor állatok számára már a menhelyre bekerülni is szinte lehetetlen, 

hazánkban ugyanis nagyjából 300 000 hontalan kutyára töredék férőhely jut. 

Számtalanszor előfordul, hogy a már alapból  túltelített menhelyek nem tudnak újabb és újabb ebeket befogadni, a rendszer tehát enyhén  szólva is akadozik. A kényelmetlen, kellemetlen körülmények pedig az igencsak nehézkes élethelyzetben még több stresszt okoznak ezeknek az állatoknak. 

A kutyusok életének kiszámíthatatlan még nehezebbé teszik számukra a mindennapokat, gyakran ezek az állatok szoronganak és félnek az idegenektől, az ismeretlen helyzetektől is. Az éjszakáikat zajos és kényelmetlen kutyaházakban töltik. Sokuknak még rendszeres sétákra, mozgásra sincslehetőségük. Ezen állatok élete gyakran végeláthatatlan, sok kutya évekig, vagy akár élethosszig kell ezeken a telepeken élniük, hiszen nehéz megtalálni számukra az ideális örökbefogadó családot. Ez azt jelenti, hogy a kutyák akár életük jelentős részét bezárva és magányosan tölthetik. 

Összességében tehát elmondható, hogy a menhelyi kutyák élete sajnos messze nem egyszerű. Az állatok gyakran zsúfolt, zajos és koszos körülmények között élnek és kevés figyelmet kapnak.

Az általunk szervezett karitatív csapatépítő programok között lehetőséget biztosítunk  kutyaházak készítésére is. Ez az aktivitás nemcsak segíti a kutyusokat, de a csapatod  összetartását is erősítheti, és pozitív élményekkel gazdagítja a résztvevőket. A  programunkban való részvételhez legalább 10 fő szükséges.