Önkéntesség Magyarországon

Nem győzzük hangsúlyozni blog bejegyzéseinkben, hogy mennyire fontos az önkéntesség a non profit szervezetek számára.

Statisztikai adatok alapján 2017-ben 29 985 db non profit szervezetnek segítettek önkéntesek, akiknek a száma 364 407 fő volt. Közülük 112 269 fő rendszeres segítőként működött közre, a többiek alkalmi önkéntes munkával járultak hozzá a szervezetek működéséhez. (Forrás: KSH)

Az önkéntesség tehát ismert fogalom hazánkban, azonban csak a lakosság 3,5%-a végzett önkéntes munkát 2017-ben. Ez a csekély arány is mutatja, hogy az ország egy maroknyi része óriási eredményt tud elérni. De mennyi mindenkinek lehetne segíteni, ha a felnőttek nagy része évente egyszer jótékonykodna önkéntes munkával? Gondoljunk csak bele, ha a lakosság 10%-a önkénteskedne, akkor 3-szor ennyi mindent végezhetnének el a szervezetek 1 év alatt.

Miért lenne ez jó? Több fa kerülne elültetésre, az átmeneti otthonokban élő gyermekek szebb környezetben élnék minennapjaikat és jobb ellátásban részesülnének. A természetvédelmi területek visszanyernénk régi fényüket, az állatok védelme biztosítva lenne és az ország szegényebb régió is feljebb tudnának zárkózni a fővároshoz.

Nem véletlenül hívtuk életre a Karitatív Csapatépítés márkát, hiszen egy-egy cégnél dolgozók közösen óriási eredményeket érhetnek el. Örömet szerezve másoknak és önmaguknak is. Tudjuk, hogy ami egy félnapos vagy napos munka egy csapatnak, az egy havi vagy évi munka lenne egy non profit szervezet munkatársainak.

Segítsetek közösen és éljétek át együtt az öröm soha nem tapasztalt formáját!